Fang larver og haletudser i vandhullet eller krabber ved havet, mal skønne billeder af plantesaft, eller flet pile- figurer. Pædagog Rikke Schmidt fra Tårnby Naturskole anbefaler gode naturaktiviteter. Og at pædagoger tænker i nærvær, når de er sammen med børn i naturen.
Fang krabber
Lav jeres egen krabbefiske- stang. I skal bruge en pind, snor, en tung ting – måske en hulsten - og en klemme til at sætte madding i. Så lægger man sig på maven på en badebro. Det er bedst, hvis børnene ligger med armene ud over. Og så kan de rulle snoren ned i vandet og vente på, at der er bid. Vuggestue- børn kan også klare det med lidt hjælp. Krabbefiskeri kan foregå hele året.
mal med blomstersaft
Især i foråret og forsommeren afgi- ver blade og blomster saft, som kan bruges til at lave de sødeste akva- reller med. Brug akvarelpapir og klæb det op på en mindre træplade med malertape, så er det lige til at tage med ud i naturen og er klar til saftmaling og kreativitet. Man kan også male på manilamærker til de fineste til-og-fra-kort. De større akvareller er gode til postkort eller til indramning.
vidste du, at
nogle planter ser ud til at afgive farven grøn, men i stedet giver farven lilla. Og at blomster, der ser farvestrålende ud, slet ikke afgiver farve. Prøv jer frem.
vidste du, at
man også kan farve med fårelort, jord og bær.
lav huskekort

du kan tage kortene med dobbelt- klæbende tape med ud i naturen, hvis du lader dækpapiret blive siddende fast på den ene side.
Naturens spisekammer
![]() |
løgkarse |
![]() |
brændenælde |
![]() |
skvalderkål |
![]() |
ramsløg |
Det er nemt at finde ramsløg, brændenælder og skvalderkål og måske også løgkarse i foråret. Senere på året er det nødder, bær og svampe, man kan gå på jagt efter. Google efter oplysninger om, hvad der lige er i naturen på det tidspunkt, du har lyst til at lede efter spiselig ting. Du vil også kunne finde en masse opskrifter, for det er trendy at spise det, der vokser i vores egen natur, inspireret af fine Michelin-restauranter.
En bålplads på legepladsen giver fællesskab omkring madlavningen. Og børnene vil ofte spise maden, selvom den er anderledes, fordi de har været med i tilberedningen, og det har været hyggeligt at dufte til maden, mens den steger over bålet. Bålmad er mere end popkorn og snobrød. Man kan sagtens lave æggekage eller stege frikadeller, og i begge dele giver naturens urter et pift.
.
vidste du, at
du kan grave skvalderkål og brændenælder op og plante dem i spande eller krukker på legepladsen, så der altid er grønt til madlavningen
vandhullet

vidste du, at
I gerne må tage haletudser med hjem og se dem blive til frøer. De har bare brug for et lille akvarium og skal have fiskefoder. Husk at sætte dem ud i det samme vandhul igen, når de har fået ben
vidste du, at
frøers æg sidder i klumper, mens skrubtudsers hænger i guirlander lige under vandoverflader.
pilefigurer
Pil er nem at få til at vokse og give blade. Man klipper grene af et piletræ, tager dem med hjem i institutionen, planter dem i jord i en spand eller krukke og vander dem, så vok- ser de og får blade meget hur- tigt. Pil i en spand kan blive til sjove figurer, hvis man binder grenene sammen forskellige steder og klipper dem andre steder. De kan være indendøre eller udenfor.
Pil kan også stikkes i jorden i en rundkreds på legepladsen og blive til hytter, hvis man binder grenene sammen for- oven. Kan også være espalier til ærteblomster, tomater eller andre planter, der gerne vil klatre op ad noget.
Man kan også lave legetøj af pil. Flet en ring af nogle tynde grene og prøv at gribe den med en stang.
vidste du, at
pilegrene kan skæres af og vil spire året rundt inden døre.